Velden zijn niet correct ingevuld

Domeinkapers op de kust

De afgelopen tijd kregen wij opeens opvallend veel vragen van klanten die benaderd zijn door de bedrijven ActiveWeb24, Domain Service Benelux of IDS. Deze bedrijven registreren domeinnamen met uw bedrijfsnaam erin en proberen deze vervolgens voor een flink bedrag weer aan u te verkopen. Voor deze misleiding gebruiken ze verschillende tactieken. 

Koop deze domeinnaam voordat een ander hem registreert

ActiveWeb24 is een vriendelijk bedrijf. Ze bellen u namelijk op met de mededeling dat een klant bij hen een domeinnaam wil registreren met uw bedrijfsnaam erin. Maar ActiveWeb24 denkt aan uw belang: zij gunnen u de gelegenheid om zelf deze domeinnaam te registreren. Als service zit u er dan gelijk 10 jaar aan vast. 

Koop uw domeinnaam met een andere extensie 

Domain Service Benelux stuurt u een factuur voor een variant op uw .nl domeinnaam. Zij hebben namelijk uwbedrijfsnaam.info geregistreerd. Of uwbedrijfsnaam.nu. En die linken zij door naar uw .nl domeinnaam. Voor deze zeer attente service wilt u vast wel € 300 overmaken?

En misschien kunt u gelijk uwbedrijfsnaam.zw erbij nemen. Wel zo handig voor al die mensen in Zimbabwe die uw bedrijf zoeken. Er zijn overigens een honderdtal domeinnaamextensies. Voor alle zekerheid willen ze deze vast ook wel voor u vastleggen.

Koop uw domeinnaam mét koppelteken

ActiveWeb24 benadrukt dat het heel belangrijk is dat u ook uw domeinnaam mét een streepje registreert. Om aan te tonen hoe belangrijk zij dit vinden, hebben wij daarom de domeinnaam www.activeweb-24.nl geregistreerd. Die bleek namelijk nog vrij te zijn.

Als ActiveWeb24 interesse heeft, mogen ze deze gerust van ons overnemen. Over de prijs worden we het vast wel eens.

Trap er niet in!

U leest het al, dit zijn niets minder dan trucs om u onnodig op kosten te jagen. Trap er daarom niet in. Als u een zinvolle investering op het gebied van internet wilt doen, dan kunt u beter eens contact met ons opnemen.

Praktijkcase van een klant

Ik had dit artikel net geschreven toen er een klant opbelde dat hij zijnbedrijfsnaam.com had laten vastleggen voor twee jaar door het bedrijf IDS á € 300. Toen wij hem mededeelden dat hij het slachtoffer was geworden van een domeinnaamkaper, was hij uiteraard niet blij. Gelukkig zijn wij niet voor één gat te vangen en gingen we in de tegenaanval.

Allereerst zochten we op waar deze domeinnaam gehost werd. Dat bleek bij Argeweb te zijn. We hebben contact met hen opgenomen en gevraagd of we de bewuste domeinnaam naar ons toe konden verhuizen (en dus overnemen). Toen ze vernamen om welke het ging, liepen we tegen het eerste probleem aan. De domeinnaam staat op naam van de kapende partij IDS en die is als domeinnaamhouder juridisch gezien de eigenaar.

Dus restte er niets anders dan direct contact op te nemen met IDS om toestemming te krijgen voor verhuizing. En dat bleek vrijwel onmogelijk, want het telefoonnummer was buiten gebruik en het adres bleek van een bedrijfsverzamelpand in Groningen. Maar al kregen we contact: hoe krijg je toestemming om een domeinnaam over te nemen van een domeinkaper als hun doel is om een domeinnaam juist af te pakken? 

Daarom gingen we op de offensieve tour. Argeweb werd tot tweemaal toe verzocht om binnen 5 dagen de domeinnaam aan de klant over te dragen. We stuurden een uittreksel mee van de KvK om aan te tonen dat onze klant toch zelf als eigenaar van deze domeinnaam gezien zou moeten worden. Maar men bleef ons naar IDS doorverwijzen, wat reeds een dood spoor was gebleken.

Dus zochten we het hogerop; bij de Amerikaanse organisatie die de afgifte van .com domeinnamen regelt. Zij werkten wél mee en verzochten Argeweb om de domeinnaam alsnog over te dragen aan onze klant. 

Inmiddels hadden we heel wat tijd en energie in deze omzetting gestoken, maar gelukkig met een bevredigend resultaat. De piraten zijn voorlopig verslagen. Maar pas op, want ze kunnen elk moment weer toeslaan. U bent gewaarschuwd!Naar overzicht