Velden zijn niet correct ingevuld

Regelgeving e-mailmarketing opnieuw aangescherpt

De nieuwe Code E-mail stelt eisen aan zowel de verzender (adverteerder) van de nieuwsbrief als de bestandseigenaar van de e-mailadressen.

Zowel de verzender als de bestandseigenaar zijn er vanaf 1 januari voor verantwoordelijk dat de volgende regels in acht worden genomen:

  1. U moet toestemming van de ontvanger hebben om e-mail te mogen sturen. Er is sprake van toestemming wanneer de ontvanger zelf expliciet toestemming heeft gegeven (het opt-in principe). Bijvoorbeeld door het aanvinken van een selectievakje in een aanmeldformulier.
  2. U moet toestemming van de ontvanger hebben dat zijn e-mailadres aan een derde mag worden gegeven, wanneer u een andere partij inschakelt om de e-mail voor u te versturen.
  3. U moet bij het inschrijfproces voor de nieuwsbrief vermelden hoe vaak en waarover u nieuwsbrieven verstuurt.
  4. U moet als afzender het e-mailadres van degene gebruiken die toestemming heeft om de nieuwsbrief te versturen.
  5. U moet een werkend ‘reply to’ e-mailadres opgeven.
  6. U moet in elke nieuwsbrief uw contactgegevens vermelden of verwijzen naar uw contactgegevens middels een link.
  7. U moet de ontvanger altijd een duidelijke mogelijkheid bieden om zich uit te kunnen schrijven voor de nieuwsbrief. Als u voor meerdere producten of diensten verschillende nieuwsbrieven stuurt, moeten ontvangers zich voor al uw nieuwsbrieven tegelijkertijd kunnen afmelden.

U ziet het: dat zijn nogal wat voorwaarden. Deze zijn natuurlijk bedoeld om consumenten en bedrijven nog beter te beschermen tegen ongewenste e-mail.

Misschien denkt u hierdoor dat het opzetten van een goede e-mailmarketingcampagne praktisch onmogelijk is geworden. Dat is niet zo. De trend is al langere tijd zichtbaar dat het steeds minder zin heeft om uw commerciële boodschap ongericht de wereld in te ‘schreeuwen’. Permission-based marketing is de toekomst. U moet de toestemming van uw doelgroep verdienen. Dat kost wat meer moeite, maar daar krijgt u meer potentiële geïnteresseerden voor terug.Naar overzicht